energotech_logo
Greek for Joomla! 1.0.x
English

Αρχική arrow Αιολική Ενέργεια arrow Μικρές Ανεμογεννήτριες μέχρι 50kW
Ανεμογεννήτριες για Αυτόνομες Εγκαταστάσεις
Αιολική Ενέργεια - Μικρές Ανεμογεννήτριες

Ανεμογεννήτριες για Αυτόνομες Εγκαταστάσεις (Φορτιστές Μπαταρίας)


Σειρά butterfly

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η σειρά Ανεμογεννητριών της ENERGOTECH με το όνομα butterfly (bf) ενσωματώνει εμπειρία 25 χρόνων. Η bf είναι μια ανεμογεννήτρια σχεδιασμένη εξ’ ολοκλήρου από την αρχή λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και σύγχρονα υλικά, προορίζεται δε να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συντήρηση.
gallery1
gallery1
gallery1
Κατασκευή butterfly
Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για μεγένθυση

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Α΄

Ο σχεδιασμός της bf επιτρέπει τη λειτουργία της σε οποιαδήποτε ταχύτητα ανέμου, καθώς ενσωματώνει μια καινοτομία απορρόφησης της πλεονάζουσας ισχύος ανέμου, μέσω ενός ενεργού συστήματος αυξομείωσης της διαμέτρου της πτερωτής που ενεργοποιείται από την αυξημένη πίεση του ανέμου, παροδική ή παραμένουσα. Η κίνηση αυτή ελέγχεται για την ομαλότητά της από ένα κεντρικό έμβολο διπλής ενέργειας (gas sprint piston) εγκατεστημένο στον κοίλο άξονά της, με το οποίο συνδέονται τα φτερά της. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όταν ο άνεμος δίνει μεγαλύτερη ισχύ από την ονομαστική της, η διάμετρος μειώνεται προοδευτικά ώστε να απορρίπτει τη πλεονάζουσα ισχύ του ανέμου, χωρίς να χρειάζεται ποτέ η ακινητοποίησή της. Μ’ αυτόν τον τρόπο η bf αφενός “αισθάνεται” το πιθανό κίνδυνο και αυτοπροστατεύεται.

Η ιδέα αυτής της κίνησης των πτερών που μοιάζει σαν χορός, εν μέρει είναι “δανεισμένη” από την πεταλούδα (αγγλικά butterfly) από την οποία πήρε και το όνομά της.

Τα φτερά της bf είναι θεωρητικά άθραυστα από τον άνεμο, καθώς κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά μεγάλης αντοχής (carbon epoxy) που χρησιμοποιούνται και στην αεροναυπηγική.


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Β΄

Μια άλλη σημαντική καινοτομία για τόσο μικρής ισχύος ανεμογεννήτρια, είναι ο τρόπος οδήγησής της στον άνεμο (προσανεμισμός). Οι μικρές ανεμογεννήτριες συνήθως κατευθύνονται στον άνεμο μέσω ενός πτερυγίου ή ουράς. Αυτή η μέθοδος είναι μεν οικονομική αλλά παρουσιάζει μεγάλες απώλειες ενέργειας καθώς με κάθε στιγμιαία πλάγια ριπή που δέχεται, εκτρέπεται από την κύρια διεύθυνση του ανέμου με αποτέλεσμα την μείωση των στροφών της γεννήτριας, πτώση της τάσης και της ισχύος. Η bf προσανεμίζεται μέσω ενός ενεργού συστήματος οδήγησης που περιλαμβάνει μια μικρή πτερωτή που στρέφεται σε γωνία 90ο από τον άξονα του δρομέα και εμπλέκεται στον κατακόρυφο άξονα της μέσω πηνίου-κορώνας.

Αυτή η μέθοδος ελεγχόμενης οδήγησης έχει ως αποτέλεσμα να “αγνοεί” τις στιγμιαίες πλάγιες ριπές και να παραμένει σταθερά πάνω στη κύρια διεύθυνση του ανέμου. Αυτό σημαίνει λιγότερη καταπόνηση, σταθερή τάση και ισχύ άρα περισσότερη ενέργεια που, σε συνδυασμό με την καινοτομία Α, ξεπερνά το 30%.

Η ηλεκτρογεννήτρια της bf είναι πολυπολική σύγχρονου τύπου, και η διέγερση της επιτυγχάνεται από ισχυρότατους μόνιμους μαγνήτες (neodymium) του δρομέα της που ενσωματώνεται στην πλήμνη της πτερωτής και περιστρέφεται άμεσα από αυτήν χωρίς τη μεσολάβηση γραναζιών ή άλλων μέσων για πολλαπλασιασμό των στροφών της.

Το παραγόμενο τριφασικό ρεύμα οδηγείται σε μια ισχυρή ανορθωτική διάταξη όπου μετατρέπεται σε συνεχές. Ένας υπερσύγχρονος ελεγκτής φόρτισης που προσαρμόζεται αυτόματα στην τάση των συσσωρευτών (12 /24 /48 V), ελέγχει τη φόρτισή τους, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί το μονοφασικό Μετατροπέα Τάσης (inverter) για να δώσει σταθερή εναλλασσόμενη τάση 230 / 50 Hz για αυτόνομη χρήση (SA) ή διασύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο (GR).

Για την πέδηση της bf αξιοποιείται το φυσικό μαγνητικό πεδίο του δρομέα, που ελέγχεται από τον πίνακα ενδείξεων μέσω διακόπτη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1. Η καινοτομία της bf και το όνομα της προστατεύονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
2. Η ENERGOTECH παραχωρεί άδεια τοπικής παραγωγής της bf.

Κοιτάξτε τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

 

gallery2
gallery2
gallery2
Ανεμογεννήτριες butterfly
Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για μεγένθυση
 

Σε περιοχές όπου ο άνεμος φυσάει συνήθως με χαμηλές ταχύτητες, συνιστάται η παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων έτσι ώστε η παραγωγή ενέργειας να βασίζεται σε δύο πηγές: τον άνεμο και τον ήλιο .Με αυτό τον τρόπο το σύστημα γίνεται πιο αξιόπιστο.

Το ρεύμα που παράγεται από την ανεμογεννήτρια (και τα φωτοβολταϊκά εφόσον υπάρχουν)
Σχηματικό Δίαγραμμα των τριών εκδόσεων της butterfly
Σχηματικό Δίαγραμμα των τριών εκδόσεων της butterfly
μεταφέρεται στις μπαταρίες μέσο ενός Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας (EMU). Στη συνέχεια το EMU μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο 220V 50Hz για τη λειτουργία των οικιακών συσκευών. Εαν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, η έξτρα παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται εκεί. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρχουν οικονομικά οφέλη από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ. Ένα απλό διάγραμμα της εγκατάστασης φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Η ανεμογεννήτρια
butterfly προσφέρεται σε τρεις διαφορετικές εκδοχές.


Διάγραμμα Εγκατάστασης
Διάγραμμα Εγκατάστασης
Για τυχόν ερωτήσεις σας σχετικά με τα αυτόνομα συστήματα, παρακαλώ συμπληρώστε το ακόλουθο έντυπο και στείλτε το μας με fax ή e-mail, ώστε να σας δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση που θα καλύψει τις δικές σας ενεργειακές ανάγκες: Ερωτηματολόγιο, καταγραφή των καταναλώσεων και υπολογισμός των ενεργειακών αναγκών.
 Γενικές αρχές για τη βέλτιστη τοποθέτηση μια εγκατάστασης ανεμογεννητριών
Γενικές αρχές για τη βέλτιστη τοποθέτηση μια εγκατάστασης ανεμογεννητριών